Z widokiem na dobrą formę – nowoczesne centrum opieki (realizacja Schüco)

Zainteresowany? Poproś o ofertę!

Kreatywna adaptacja wąskiej, trójkątnej działki – widok na strefę wejścia Kamp-Lintfort

Schüco

Kreatywna adaptacja wąskiej, trójkątnej działki – widok na strefę wejścia Kamp-Lintfort



Budynek o sierpowatym kształcie komponuje się z okoliczną zabudową

Schüco

Budynek o sierpowatym kształcie komponuje się z okoliczną zabudową

Wysokie pasma okienne w systemie Schüco Corona CT 70 zapewniają  bezpieczeństwo, dobry widok,  wysoki standard ochrony cieplnej,  akustycznej oraz chronią przed  przegrzewaniem pomieszczeń

Schüco

Wysokie pasma okienne w systemie Schüco Corona CT 70 zapewniają bezpieczeństwo, dobry widok, wysoki standard ochrony cieplnej, akustycznej oraz chronią przed przegrzewaniem pomieszczeń

Fundamentalnym założeniem projektu domu opieki w Kamp-Lintfort było wprowadzenie do wnętrz maksymalnej dawki światła i stworzenie otwartej, dobrze skomunikowanej przestrzeni. Te dwa cele osiągnięto dzięki przemyślanej kombinacji okien PVC z serii Schüco Corona CT 70 i aluminiowego systemu fasadowego Schüco FWS 50+.

Budynki w centrum Kamp-Lintfort bazują na tradycyjnej, ceglanej architekturze z lat 20. W niedalekiej odległości od centrum opieki Friederike-Fliedner-Haus znajdują się dwa z najważniejszych obiektów w mieście: kościół Christuskirche i budynek kopalni Friedrich Heinrich. Zadaniem postawionym przed nagrodzoną w kategorii najlepszy design architektoniczny pracownią z Duisburga było zaprojektowanie dobudówki do istniejącej już budowli. Nowy obiekt miał spełniać specjalne potrzeby rezydentów, gości i pracowników, ale jednocześnie harmonizować z zastaną architekturą. Kafejka na parterze, strefa centralnego holu z widokiem na piętra mieszkalne i zewnętrzne tarasy sprzyjają interakcjom w otwartej, jasnej atmosferze. Szczególną rolę w łączeniu sfery wewnętrznej z zewnętrzną i tradycyjnej z nowoczesną odegrały wielkoformatowe pasma okienne w systemie Schüco Corona CT 70 o indywidualnie dopasowanych parametrach.

» Kreatywna koncepcja przestrzenna

Wyzwaniem dla pracowni projektowej Druschke and Grosser była integracja nowego kompleksu do miejscowej struktury zabudowy. Architekci zdecydowali się zagospodarować działkę o niewielkim, trójkątnym kształcie nadając budynkowi kształt przypominający bumerang, z elewacją o opływowych kształtach. Mocno odznaczające się, trzy górne elewacje mieszczą 36 jednoosobowych pokoi i sale wspólne, które dają szeroki widok na okolicę. Perfekcyjna organizacja przestrzeni pozwoliła na zrealizowanie założeń szwedzkiego modelu „trzech światów”, przewidującego indywidualne dostosowanie układu pokojów do potrzeb pacjentów w podziale na trzy grupy, w zależności od stopnia zaawansowania choroby. W ustalaniu planów pomieszczeń mieszkalnych aktywny udział brał personel pielęgniarski. Uszeregowanie pacjentów według kryterium stanu zdrowia znacząco wpływa na wzajemną akceptację i kreowanie przyjaznej atmosfery, co sprzyja podnoszeniu jakości opieki.

» Spojrzenie z szerszej perspektywy

Elementem, który w największym stopniu przyczynia się do dobrego samopoczucia rezydentów, jest doskonały widok na ruchliwe centrum miasta. Pozostawanie w ciągłej łączności ze światem zewnętrznym umożliwiają nie tylko wielkoformatowe przeszklenia na parterze, lecz również duże okna na górnych piętrach mieszkalnych. Pasma okienne okalają fasadę budynku podkreślając jej horyzontalny charakter. Moduły przeziernego szkła wstawionego w estetycznie wąskie profile z PVC-U występują na przemian ze strefami spandreli z wypełnieniem z cegieł. Do projektu wybrano stolarkę z powierzchnią o kolorze i strukturze drewna, co pozwoliło stworzyć efektowny kontrast z białą elewacją. 

Okna zostały zaopatrzone w potrójne oszklenie, które pozwala tłumić dźwięki z zewnątrz, gwarantuje doskonałą ochronę cieplną, a jednocześnie chroni przed nadmiernym przegrzewaniem pomieszczeń. Przy każdym oknie zamontowano przezierne bariery z hartowanego szkła, zgodnie z niemieckimi wytycznymi dotyczącymi przeszklonych balustrad zabezpieczających przed wypadnięciem. Kolejnym zwracającym uwagę elementem projektu jest szklany łącznik między nową a starą częścią budynku, który wykonano w systemie fasadowym Schüco FWS 50+. W szklaną powłokę harmonijnie wkomponowano okna Schüco AWS 75, które służą do celów wentylacji. W strefach ewakuacyjnych zastosowano ponadto aluminiowe drzwi przeciwpożarowe w wersji Schüco ADS 80 FR30 w klasie EI 30 przy zachowaniu lekkiej, spójnej estetyki.  



Kontakt do redakcji oknonet.pl
Zainteresowany? Poproś o ofertę!

Strona główna | O firmie | Oferta | Publikacje | Sieć sprzedaży - kontakt | Praca

Schüco International Polska Sp. z o.o.

96-321 Siestrzeń, Gm. Żabia Wola.
ul. Żelechowska 2
tel.: +48 / 46 858 32 00
Fax: + 48 / 46 858 32 01
e-mail: schueco@schueco.pl
http://www.schueco.pl
http://www.facebook.com/schueco



Tre Mare – obiekt miesiąca w technologii GEALAN-acrylcolor

Tre Mare – obiekt miesiąca w technologii GEALAN-acrylcolor

Aby podkreślić unikalny styl inwestycji, w...

Efektywny energetycznie montaż okien. Efektowny przy okazji.

Efektywny energetycznie montaż okien. Efektowny przy okazji.

Dzięki zastosowaniu uszczelniacza hybrydowego system...

Kto odwiedził targi BUDMA/WinDoor-tech? Analiza profilu zwiedzających

Kto odwiedził targi BUDMA/WinDoor-tech? Analiza profilu zwiedzających

Szczegółowe statystyki dotyczące targów BUDMA 2017 na...



» Więcej na subportalu dostawcy, akcesoria