| Wyświetleń:7173

Współczesna architektura miejska za historycznymi murami

Zainteresowany? Poproś o ofertę!

La Poste du Louvre © Adagp, Paris 2022 sauf pour la BNF uniquement: © Bibliothèque Nationale de France - Dominique Perrault, architecte / Adagp, Paris 2022

fot. Dominique Perrault, | La Poste du Louvre © Adagp, Paris 2022 sauf pour la BNF uniquement: © Bibliothèque Nationale de France - Dominique Perrault, architecte / Adagp, Paris 2022

Zabytkowy XIX-wieczny budynek La Poste du Louvre – dawna siedziba paryskiego urzędu pocztowego – został przekształcony przez francuskiego architekta Dominique’a Perraulta w tętniący życiem, wielofunkcyjny kompleks o typowo miejskim charakterze. 


Ważnym elementem tej udanej transformacji są nowoczesne konstrukcje szklane, które pozwoliły stworzyć współczesny budynek użyteczności publicznej. Za ich wykonanie odpowiadała hiszpańska firma GRUPO ALUMAN oraz jej dostawcy: VitroChaves i SWISSPACER.

Budynek La Poste du Louvre, wzniesiony przez architekta Juliena Guadeta w centrum Paryża w 1888 roku, przez niemal półtora wieku współtworzył historię Poczty Francuskiej. Wraz z ewolucją usług pocztowych obiekt przechodził w tym czasie szereg modernizacji. Już w chwili jego powstania Julien Guadet uznał La Poste za budynek, który z założenia powinien pozwalać na ciągłe adaptacje – w miarę, jak zmieniać się będą potrzeby przestrzenne poczty. Za klasycystycznymi kamiennymi fasadami kryją się więc technologie budowlane epoki przemysłowej. Dzięki zastosowaniu żelaznych kratownic o dużej rozpiętości, rówieśnik Gustave’a Eiffla stworzył duże, halowe przestrzenie, które oferują dużą elastyczność po dziś dzień.

Ambitny projekt transformacji


Obecna przebudowa La Poste du Louvre jest częścią serii dużych projektów związanych z modernizacją obiektów historycznych w sercu Paryża i nadaniem im nowych zastosowań (należą do nich także m.in. paryskie domy towarowe La Samaritaine). Właściciel i promotor projektu – Poste Immo, spółka zależna La Poste-Gruppe, działająca w branży nieruchomości – ogłosiła w 2012 roku konkurs architektoniczny, który wygrał francuski architekt Dominique Perrault. Jego koncepcja urbanistyczno-architektoniczna zakładała otwarcie zamkniętego dotąd dla świata zewnętrznego budynku na miasto, udostępnienie go do użytku publicznego i wyeksponowanie uroku architektury przemysłowej. 

Kompleks zajmujący powierzchnię 32.000 metrów kwadratowych pełnić będzie zróżnicowane funkcje użytkowe: od 5-gwiazdkowego hotelu z 82 pokojami, restauracją i barem na panoramicznym dachu, poprzez sklepy, mieszkania socjalne i biura, po usługi dla mieszkańców miasta, takie jak zabytkowa poczta, posterunek policji i centrum dziennej opieki nad dziećmi. Otwarcie La Poste na miasto zostało zrealizowane architektonicznie poprzez nowe arkady, galerie i pięć zadaszonych pasaży, które zbiegają się na wewnętrznym dziedzińcu. W tym miejscu powstał nowy plac miejski otoczony szklanymi elewacjami, które wpuszczają do środka dużą ilość światła dziennego i zapewniają panoramiczny widok.

Zachowanie wszechstronności dzięki wysokiej jakości materiałów


Mimo daleko idącej modernizacji podtrzymana została koncepcja elastycznego budynku Juliena Guadeta. Udało się to osiągnąć dzięki zachowaniu monumentalnych struktur i przemysłowego charakteru obiektu oraz połączeniu ich z elementami o zdecydowanie nowoczesnym wyrazie. Odrestaurowane sklepienia, odsłonięte konstrukcje metalowe w stylu Eiffla i ceglane sufity o wysokości do 6,80 m nadają kondygnacjom niepowtarzalny charakter, a nowe szklane fasady i szklane dachy zapewniają optymalny dopływ światła dziennego i zupełnie nową estetykę hal.

Kamienna fasada od strony ulicy została przywrócona do pierwotnej jakości architektonicznej i wzbogacona o wklęsłe okna. Nadają one elewacji nową głębię i wpuszczają do wnętrza więcej naturalnego światła. Odrestaurowano i wyeksponowano również oryginalne konstrukcje żelazne – m.in. kratownice i kolumny. Wymagania nowoczesnej ochrony przeciwpożarowej są spełniane przez nową konstrukcję nośną, która funkcjonuje niezależnie od starej i może przejąć dodatkowe obciążenia. Nowoczesnym elementem włączonym w tradycyjną całość obiektu jest szklana fasada, która okala cały dziedziniec wewnętrzny od pierwszego do drugiego piętra. Wraz z nowymi świetlikami dachowymi tworzy ona zróżnicowaną grę światła i odbić we wnętrzu.

Indywidualny dobór charakterystyki szyb do poszczególnych pomieszczeń


Duże przeszklone powierzchnie zostały starannie zaprojektowane, aby spełnić wszystkie wymagania dotyczące wysokiej izolacyjności akustycznej i termicznej, a także odporności ogniowej. Elewacje dziedzińca składają się z kurtynowej konstrukcji słupowo-ryglowej z okładzinami aluminiowymi i podwójnymi szybami. Łącznie 5.500 metrów kwadratowych ścian osłonowych zostało wyposażonych w różne właściwości, w zależności od wymagań pomieszczeń znajdujących się za nimi: szyby kuloodporne dla komisariatu policji oraz antywłamaniowe i przeciwpożarowe w innych przypadkach. Pięciogwiazdkowy hotel otrzymał 2.000 metrów kwadratowych szklanej fasady z panelami akustycznymi, dwupiętrowe skrzydła biurowe wyposażono w szklane dachy z szybami o wysokiej przezierności i tekstylnymi żaluzjami zewnętrznymi, natomiast na tarasie restauracji panoramicznej zaprojektowano przeszkloną fasadę stalową.
Wymagające zadanie wykonania fasad powierzono hiszpańskiej firmie GRUPO ALUMAN, natomiast przeszklenia zostały wykonane przez jej partnera, firmę VitroChaves. W szybach zespolonych architekci wykorzystali ciepłe ramki dystansowe SWISSPACER klasy premium. W niemal wszystkich przeszkleniach na wszystkich poziomach budynku wykorzystana została ramka dystansowa SWISSPACER Ultimate w kolorze czarnym. Wyróżnia się ona doskonałą jakością, najwyższą wydajnością energetyczną i szlachetnym wyglądem. Dzięki dobrej współpracy z firmą SWISSPACER przy tym wymagającym i prestiżowym projekcie, GRUPO ALUMAN będzie uwzględniać możliwość zastosowania ramki dystansowej od szwajcarskiego producenta w innych projektach z zakresu elewacji, realizowanych teraz i w przyszłości.
Dalsze informacje dostępne na stronie www.swisspacer.com.

Dane o projekcie budowlanym:

» Projekt: La Poste du Louvre
» Lokalizacja: Rue du Louvre, Paryż/Francja
» Inwestor: Poste Immo, Paryż/Francja
» Architekt: Dominique Perrault Architecture, Paryż/Francja 
» Ochrona konserwatorska: Lagneau Architectes, Paryż/Francja
» Generalny wykonawca: Bouygues Bâtiment Ile-de-France, Gennevilliers/Francja
» Fasady szklane: GRUPO ALUMAN, Arteixo/Hiszpania
» Przeszklenie: VitroChaves, Chaves/Portugalia
» Okres budowy: 2016-2021

#swisspacer, #ciepleramki, #ramkidystansowe, #szybyzespolone, #gliwice

SPRAWDŹ OFERTĘ FIRMY