ROZWIŃ ⇩ ZWIŃ ⇧
| Wyświetleń:4118

Zaprojektowali dom w formie peryskopu. Widok z niego zachwyca

Zainteresowany? Poproś o ofertę!

Zaprojektowali dom w formie peryskopu. Widok z niego zachwyca

fot. MULTIKO | Zaprojektowali dom w formie peryskopu. Widok z niego zachwyca

Nad Jeziorem Żywieckim dobiega końca budowa Domu Peryskop, który dzięki unikatowej architekturze zapewnia spektakularny widok na wodę.


Dom Peryskop zlokalizowany jest ok. 100 metrów od linii brzegowej Jeziora Żywieckiego. Zbiornik wodny otoczony jest jednak wałem ziemnym, a działka nie ma bezpośredniego widoku na jezioro. Kluczowym wyzwaniem dla pracowni Mus Architekci było więc rozwiązanie tego problemu.

Architektura stała się tu narzędziem umożliwiającym dosłownie wyniesienie się ponad wał ziemny, stojący między działką a zbiornikiem. Dlatego sięgnęliśmy po formę peryskopu, czyli przyrządu, który umożliwia obserwację znajdujących się ponad polem widzenia obiektów – tłumaczą architekci Anna Porębska i Adam Zwierzyński z pracowni MUS.


Nowoczesna i spójna bryła tworzą rozpoznawalny znak w przestrzeni. Dzięki wyciągnięciu całej konstrukcji ku górze obiekt zyskuje lekkość, a ostre cięcia łagodzi jednolita, biała elewacja. Ważnym osiągnięciem architektów było umiejscowienie części dziennej w całości powyżej wału i uzyskanie upragnionej perspektywy. Szeroki, panoramiczny widok na okoliczną zieleń i wodę umożliwia imponujących rozmiarów okno. 

Powstała tzw. główna soczewka budynku o wymiarach 15 metrów szerokości oraz 4,5 metra wysokości. Tak wysokie przeszklenie z kwaterą przesuwną oraz szklaną balustradą wykonane zostało w najnowszym systemie „szyba do szyby”. Dzięki temu można niemal całkowicie otworzyć przestrzeń salonu na Jezioro Żywieckie, zapewniając jedyny w swoim rodzaju widok – mówi Maciej Mazgaj z Multiko Architektura Okien.


Poszczególne funkcje domu zaplanowano na trzech poziomach. Cześć dzienną podniesiono maksymalnie do góry, by zapewnić widok ponad linią wału na jezioro i jego przeciwległy brzeg. Na parterze zlokalizowano strefę wejściową z holem, dwustanowiskowym garażem oraz strefą SPA, z bezpośrednim wyjściem na ogród. 
Na pierwszym piętrze mieszczą się sypialnie oraz łazienka. Na najwyższej kondygnacji znajduje się salon z jadalnią oraz kuchnia. Wszystkie kondygnacje łączy wydzielona klatka schodowa umiejscowiona z boku bryły. Dodatkowo w garażu zlokalizowano niewielką windę, która umożliwia dostarczenie na przykład zakupów bezpośrednio do kuchni.

#stolarkaotworowa

Zainteresowany? Poproś o ofertę!